Kıdem tazminatı; çalışma hayatımızı düzenleyen kuralların en önemlilerinden biridir. 4857 ve 5510 sayılı iş kanunlarında bahsi geçen kıdem tazminatı konusu işçi ve işverenleri yakından ilgilendirmektedir. Kanunda belirtilen sözleşmenin iptali ya da feshi nedenlerinde çalışanın en az 1 yıllık çalışma süresine sahip olması gerekmektedir. Bu şartı taşıyan işçiye veya işçinin hayatını kaybetmesi halinde mirasçılarına işveren tarafından ödenen, ve ödeme tutarı çalışanın kıdemine, ve aylık bürüt ücretinin son ayda aldığı tutarı üzerinden hesaplanan para miktarıdır.
Kanunda belirtilen kıdem tazminatını alabilmek için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Öncelikle işçi bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmalıdır. 4857 sayılı iş kanununa bağlı olarak çalışılmıyorsa kıdem tazminatından da bahsetmek maalesef mümkün değildir. Dolayısıyla aşağıda maddeler halinde inceleyeceğimiz şartlar sağlandığında kıdem tazminatı almaya hak kazanılmaktadır.
1-işveren tarafından kanunda belirtilen sağlık sebepleri, zorlayıcı sebepler ile işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde bildirim süresinin aşılması.
2- işçi tarafından haklı nedenle fesih hakkını düzenleyen kanuna dayanan sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri zorlayıcı sebeplerin meydana gelmesi.
3- Zorunlu askerlik hizmetinin yerine getirilmesi.
4-Bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumlarının; yaşlılık emeklilik, veya malullük aylığı veya toptan ödeme almak için işten ayrılma. Konunun ispatı için ilgili kurumdan belge alınmalıdır.
5-Çalışanların yaşlılık aylığı almak için öngörülen sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları.
6- Kadın çalışanların evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi talepleri doğrultusunda işten ayrılmaları.
7-İşçinin hayatını kaybetmesi sebebiyle.
8- İşçinin aynı iş yerinde en az bir yıl çalışmış olması koşulu ilgili kanunda şu şekilde detaylandırılmıştır. En az bir yıl çalışmak koşulu ile yıldan daha fazla olan süreler için belirli bir oran dahilinde kıdem tazminatı ödenir. Sürenin başlangıcı işçinin işyerinde fiilen çalışmaya başladığı tarih olarak dikkate alınır. Sürenin sonu ise; bildirimli fesihte ilgili tarih, bildirimsiz fesihte ise; işçiye beyanın ulaştığı gündür. Ölüm halinde ise işçinin öldüğü gün son iş günü olarak dikkate alınır. Ayrıca süre hesaplanırken grev ve lokavtta geçen süreler dahil edilmez. İzin, deneme süresi, hafta ve ulusal tatiller, ulusal bayram genel tatil günleri gibi çalışılmadan geçirilen süreler işçinin kıdem hesabına dahil edilir.